Εμπνευστής της ίδρυσης της Δωδεκανησιακής Μέλισσας υπήρξε ο Καρπάθιος δικηγόρος Μηνάς Νικολαϊδης, ο οποίος προέτρεψε το 1931 άξιες Δωδεκανήσιες γυναίκες της Αττικής με πρωτεργάτρια την Αντιγόνη Ζουρούδη γνωστής και ως Μάνα της Δωδεκανήσου, από την Σύμη και την Χάλκη, να ιδρύσουν ενα Σωματείο με σκοπό την συνδρομή προς τους Δωδεκανήσιους που κατέφθαναν κατατρεγμένοι στην Ελλάδα από τα ιταλοκρατούμενα Δωδεκάνησα.
Το 1947 τα Δωδεκάνησα ενσωματώθηκαν στην ελεύθερη Ελλάδα μετά από έξη αιώνες σκλαβιάς. Εως τότε η Δωδεκανησιακή Μέλισσα εργάζεται ασταμάτητα, δημιουργώντας παιδικές κατασκηνώσεις, πρεβαντόρια ακόμα και ιδρύοντας το Δωδεκανησιακό Σχολείο, όπου δίδασκαν εκλεκτοί Δωδεκανήσιοι εκπαιδευτικοί στα παιδιά την ιστορία και τον πολιτισμό της Δωδεκανήσου, τα ήθη και τα έθιμα και πολλά άλλα που ήταν απαγορευμένα από τους Ιταλούς. Το κέντρο βάρους ήταν πάντα η εκπαίδευση των παιδιών.
Η Δωδεκανησιακή Μέλισσα μετά από 91 χρόνια λειτουργίας υιοθετεί το όραμα των προκατόχων της και προχωράει χορηγώντας υποτροφίες σε άπορους Δωδεκανήσιους φοιτητές, που χωρίς την βοήθεια αυτήν δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιησουν τα όνειρά τους.